Predpraznični čas v Budnarjevi domačiji

V predprazničnem času je Budnarjeva domačiji ponovno oživela. Prvo adventno nedeljo smo v hiši pripravili tradicionalno delavnico izdelovanja adventnih venčkov, ki so jo vodili dr. Sabina Šegula in Peter Ribič z Biotehničnega centra Naklo ter Sanda Jerman. Obiskovalci so na obod spretno napletali naravne materiale (vejice smreke, ciprese ali jelke), nato pa ga poljubno okrasili z različnimi okraski in štirimi svečami, ki vsaka ponazarja teden pred božičem; vsako nedeljo bomo torej prižgali eno, kar v krščanskem svetu pomeni in ponazarja, da je Kristus luč sveta.

V teh prazničnih dneh pa vse do konca leta sta v spodnjih prostorih na ogled razstavi. Turistično društvo Kamn’k je na podlagi projekta “Vzpostavitev TIC točk na podeželju Srca Slovenije” uredilo spodnji prostor in ga opremilo z razstavnimi vitrinami. Do konca leta je na ogled prodajna razstava “Tradicionalna skleda tako in drugače”, ki jo je pripravila kamniška keramičarka in lončarka Tatjana Hlačer. Na ogled in naprodaj so sklede, ki so nastale na koloniji SKLEDA v okviru Dnevov keramike in lončarstva - Kamnik 2013, ki so potekali konec septembra na Korenovi domačiji na Perovem.

V večjem prodajnem prostoru pa je Sabina Romšak pripravila razstavo “Praznične pisane drobtinice iz naše zgodovine”. Poudarek je na razglednicah Maksima Gasparija, ponazarjajo ljudsko nošo in ljudske običaje na Slovenskem v prazničnem decembru. Neizmerna priljubljenost njegovih razglednic, na katerih je ravno tako upodabljal tipiziranega klenega slovenskega človeka, ki ne zna samo prijeti za težaško delo, ampak se zna tudi veseliti, je Gaspariju pomagala, da je udejanjal geslo “Iz naroda za narod” in ga vtisnila v našo slovensko kolektivno zavest.

Turistično društvo Kamn’k je v sodelovanju s Pub-om Pod skalo organiziralo že tretji Miklavžev pohod. Pohodniki so se od Pub-a Pod skalo, kjer jih je pričakala dobrodošlica mimo Tolste gore odpravili do Budnarjeve domačije, kjer jih je čakala topla krušna peč in z dobrotami obložena miza.

Za najmlajše smo na Miklavževo nedeljo tradicionalno pripravili Miklavževanje. Otroke so obiskali Miklavž, angelčki in parkeljni, pripravili pa smo tudi igrico “Če ne boš priden, ti bodo štrlela ušesa”.

Poskrbeli pa smo tudi za ustvarjalno delavnico izdelovanja velikih snežnih krogel. Obiskovalci so si tako lahko s pomočjo skrvetne tehnike, pod vodstvom Tine in Branke Rozman sami izdelali unikatne okraske.

Pestro dogajanje pa vas v Budnarjevi domačiji čaka tudi predzadnjo nedeljo, ko nam bo Sabina Romšak pripovedovala pravljice in predstavila njeno prvo knjigo, Najdeno pismo.

Dobrodošli v Budnarjevi domačiji tudi prihodnje leto, kjer vam bomo še naprej pripravljali dogodke, kot prvo pa bodo na vrsti koline.